sobota 2. května 2015

Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas

Dny lásky máme vlastně hned dva - mnohými nenáviděného Valentýna a poetický první máj. Právě v duchu druhého z nich se nesl včerejší den. Petřín se otřásal v základech a sociální sítě zaplavily tisíce romantikou sálajících fotek zamilovaných dvojic. Nechodíme na průvody, líbáme se pod stromy za doprovodu co nejchytřejších telefonů. Někdy se až zdá, že ten, kdo nepořídí selfíčko, uschne tak jako tak.
I naše malá rodinka vyrazila vstříc rozkvetlým třešním. Přeci jen už nejde jen o mě, na mužova bedra od loňského října dopadá více zodpovědnosti. A zatímco v mém případě se smířil s faktem, že vedle něj jednou skutečně seschnu, dceru je třeba udržovat jako jarní kvítek.
Před třemi lety jsme ještě jako dvojice prožili své první společné prvomájové políbení. Předcházela mu mnohahodinová výprava, během níž jsme potkali snad všechny druhy stromů, které se na českém území nacházejí... jen třešeň ne. Nakonec jsme zavděk vzali čímsi, co kvetlo hezky růžově na něčí zahradě, a napasovali se pod větve přesahující přes plot. Dodnes nevím, jak jsme se na tom místě ocitli, a ani bych jej nedokázala najít podruhé, ale i tak to byla romantika na entou.
Tentokrát - v jiném městě a obdařeni potomstvem - jsme našli skutečnou třešeň a uchváceni onou chvílí jsme taktéž zapózovali před objektivem. Už teď se vidím za několik let, jak roním nostalgické slzy dojetí, zatímco muž ve skříni loví vzduchovku nebo jinou střelnou zbraň, kterou si určitě pořídí na odhánění pubertálních potenciálních zeťáků. Jednou to přijde a naše dcera už nebude stát o to, aby pod kvetoucím stromem dostala hudlana z lásky otcovské.
Proměním se tak postupně v obdobu mojí matinky, které vlhnou oči už při pohledu na desky alba, v němž se ukrývají černobílé vzpomínky na doby, kdy se látkové plenky praly v tatramatce, umělé mléko bylo připravováno z Idy - jediné kojenecké vody dostupné na tuzemském trhu, a všechny mastičky na opruzeniny byly na lékařský předpis.
Buď jak buď... čas nezastavíme.
A proto je potřeba si užít každou hezkou chvíli, ať už je zrovna první nebo poslední květnový den.


Mějte se moc hezky!

2 komentáře:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...