pondělí 27. dubna 2015

Vraní dívka - severská dávka napětí a hrůzy

Kdo by neznal děsivou obálku s podivnou dívkou, že?
Vraní dívka i následující Hladový oheň jsou hodně známé světové bestsellery.
I já jsem jim úplně propadla!


Knížka je dílem dvou švédských autorů, kteří vystupují pod jednotným pseudonymem Erik Axl Sund. Jde o první část trilogie s názvem Slabost Victorie Bergmanové (podtitul Vraždy a psychoterapie). Bohužel poslední díl ještě není vydaný a i když Hladový oheň teprve čtu, už teď vím, že se nebudu moct dočkat pokračování.

V kapitolách se střídá několik hlavních postav, přičemž prvořadá je Sofia, Victoria a policistka Jeanette. Každá z nich má svůj příběh, který se v určitou chvíli propojí s ostatními a vytvoří celek plný hrůzy, tajemství a napětí.
Zajímavé je, že jednotlivé kapitoly jsou vždy minulostí či přítomností právě některé z postav. Čtenář se ale nemusí vůbec bát, že by se v ději ztratil, protože stránky jsou důmyslně označené místem i časem (minulost/přítomnost). Autoři navíc píší tak mistrně, že je opravdu hned jasné, oč se jedná.


Ústředním motivem jsou vraždy malých chlapců, jejichž těla vykazují stopy nesnesitelného týrání, kastrace a následné mumifikace. Na Jeanette je, aby zjistila, kdo je vrahem, ale stop je velice málo.
Ač se zprvu může zdát, že Victorie a Sofie s případem nemají nic společného, postupně se ukazuje, že svou roli hrají... a možná větší, než by se zprvu mohlo zdát.

Čtenář si mnohdy myslí, že už záhadu rozluštil, ale některé zvraty jsou tak překvapivé, že se předpokládat nedají. V určitou chvíli se pak dokonce dozví, kdo je vrahem a proč páchá sadistické činy, ale v žádném případě tím napětí nekončí. Možná naopak. Nezodpovězených otázek je ještě příliš mnoho. A hlavně... Jeanette netuší, že násilník je jí velice blízko.

Zajímavé je, že na severu obálky knížek od Erika Axla Sunda nemají červený proužek s upozorněním, že jde o čtení pro silné povahy. Jsou tam prý zvyklí na drsnější příběhy než my. Popravdě řečeno, mě osobně ono varování přijde zbytečné (alespoň u prvního dílu, druhý ještě nemám dočtený, tak ho nemůžu hodnotit). Ano, knížka popisuje hrůzy, ale už jsem četla horší a žádné červené označení na nich nebylo.


Původně jsem si myslela, že si mezi díly dám pauzu na jinou knížku. To ale nešlo. Konec Vraní dívky byl natolik otevřený a napínavý, že jsem okamžitě sáhla po Hladovém ohni. I na jeho recenzi se tak můžete těšit už brzo.

Četli jste Vraní dívku?
Nebo tenhle typ literatury nevyhledáváte?
Dejte vědět do komentářů!

Mějte fajn den!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...