čtvrtek 15. srpna 2013

4 pravdy o Rhodosu!

Rhodos je krásné místo, které můžete za několik dní skvěle poznat. Kromě jižního cípu, na němž jsou jen pláže, jsme ho procestovali téměř celý. Zatímco východní část je hodně turistická, na západní se žije daleko tradičnějším životem s přirozenou blízkostí divočejší přírody.
Pro ostrov platí 4 základní skutečnosti. Mrkněte na ně!

Není nad klasickou papírovou mapu... pokud zrovna nefouká vítr.


Kočky jsou všude!
Čičiny se pohybují hlavně po městech a u hotelů, kde jim Rhodosané sypou jídlo a taky sem tam něco odpadne od úst turistům. Některé jsou plaché, jiné se nezdráhají vám vlézt až na klín. Jsou roztomilé a člověk si na jejich přítomnost tak nějak zvykne. Jen jejich zdraví je obvykle na pováženou, některé prskají a mají opuchlá očka. Hladili jsme proto jen ty, které byly u našeho hotelu a vypadaly fit.


Pochutnáte si!
Na Rhodosu (Rhodu) se dá najíst jak levněji, tak poměrně draze. Ochutnali jsme toho dost - mořské potvory, musaku, souvlaki, řecký salát i bagetky s chipsama, ale nakonec jsme si nejvíc oblíbili tradiční gyros. Dát si ho můžete snad na každém kroku a nešetří na vás. Pořádná porce masa, skvělý pita chleba a zelenina, to nemá chybu.
Co se týká dezertů, nevím proč, ale moc oblíbená je želatina s jakoukoli příchutí. První tři dny mi chutnala, pak už jsem tu klepající se hmotu nemohla ani vidět. Naopak úžasně byly domácí koblížky se sezamem a medem, které jsme ochutnali u kostelíku v Petaloudes. Je to kalorická bomba, ale musím je zkusit udělat i doma.



Místo plné zábavy, historie i přírody
Rhodos má parádní atmosféru, na své si přijdou milovníci přírody, bujarého nočního života i historie. Některým místům se budu věnovat v jednotlivých článcích. Třeba takové lázně Kallitheas stojí za větší prostor. Jsou božské, což dokazuje i fakt, že jsme je navštívili hned třikrát. 

Hlavní město Rhodos.
Lindos.
Lindos.
Petaloudes - údolí motýlů.
Lázně Kallitheas.

Doprava je... velmi originální!
Rhodos je plný aut (hlavně naleštěných taxíků a polorozpadlých vozidel) a různých motorek i skútrů. Zajímavostí je, že za jízdu bez helmy hrozí pokuta 350 euro... tedy vlastně nehrozí, jen je to napsané v zákonech, ale policii se asi nechce v takovém horku vycházet, a tak ji nikdo nevybírá. S ochranou hlavy tak v drtivé většině můžete vidět jen turisty, jinak se jezdí zásadně bez jakékoli motorkářské výbavy (a to i na poměrně silných strojích). Smutnou součástí je ale fakt, že u silnic je mnoho pomníčků, které Řekové mají obvykle v podobě zmenšeniny kostelíku na podstavci. Při našich cestách jsem si jich všímala a na fotkách byli obvykle hodně mladí lidé. Je opravdu zarážející, že ani tohle místní nedonutí nosit přilby.

Velmi vtipnou záležitostí je autobusová doprava, která jezdí de facto jen po východním pobřeží. Je sice dražší, než na co jsme zvyklí, ale také daleko adrenalinovější. Pokud se řidič někde zapovídá, máte smůlu... jízdní řád je skutečně jen velmi orientační. Také se může přihodit, že už je autobus plný, a tak buď pojedete doslova nalepení na předním skle (takto jsme absolvovali dvě jízdy), nebo na vás řidič jen zamává a musíte počkat na jiný autobus, který má jet za dvacet minut. Když na vás takto mává už třetí řidič, věřte, že vás to lehce nas... naštve. 

Spolehnout se dá na taxíky. Můžete si nechat přivolat vlastní přímo k hotelu nebo si nějaký zastavit na ulici, kde se to jimi jen hemží. Ceny jsou maličko vyšší než u autobusu, ale když třeba potřebujete být někde včas, tak je to mnohem lepší varianta. Úplně nejideálnější je pak stát na zastávce autobusu a čekat, až některý taxík zastaví sám. Stává se totiž, že se vrací od nějakého hotelu prázdný, a tak vám nabídne, že vás hodí (protože jede tím samým směrem, ve kterém vy čekáte na autobus). V tomhle případě se nebojte smlouvat.
Pokud už na Rhodosu budete, určitě si dopřejte jeden den na lodi. My jsme se takto vypravili do města Lindos. Vybrali jsme si větší loď, která ale nebyla nacpaná turisty na barevných sedačkách, seděli jsme na pohovkách, na přídi lodi nebo po cestě zpět chvilku přímo na zádi na pohodlném sedátku (na fotce) a křesílkách. Cesta tam trvala dvě a půl hodiny, v Lindosu jsme měli tři hodiny rozchod a zpět opět lodí, a to s půlhodinovou zastávkou na koupání. Krásný zážitek!


Úplně nejkrásnější je Rhodos ze sedadla skútru! Projet můžete celý ostrov a dostanete se i na místa, kde se turisté téměř nenacházejí.


V dalších článcích se budu věnovat například nakupování nebo zajímavým místům. Pokud by vás cokoliv zajímalo, dejte mi vědět do komentářů pod tímto článkem!

Přeji vám krásný den!

5 komentářů:

  1. Rhodos je jedním z míst ka se chci určitě podívat a už je proto že z jedné části ostrova jde vidět Turcko :)

    OdpovědětVymazat
  2. Parada, najlepsie podla mna takto pozicat skuter alebo auto a ist :) Teda tie autobusy, my sme mali take srandy v Bulharsku ,tam sa zase listok plati podla toho, ci si ta sprievodca vsimne alebo nie a ci stojis alebo sedis. Tak sa stalo ze tam sme platili traja zo styroch a naspat ani jeden :D

    OdpovědětVymazat
  3. Řecko je super, už jsem navštívila dost ostrovů a vždycky jsme je procestovali na skůtru, což je opravdu paráda. Krásný článek! Leňa

    OdpovědětVymazat
  4. Rhodos miluji! Ve všech bodech s tebou souhlasím, těch koček co tam bylo! A to výborné jídlo..hned bych tam jela zase! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Na Rhodosu jsme byli vloni asi 11 dní. Jeden den jsme měli půjčené auto, jeli jsme na pláž Tsambika, do lázní Kalithea a ještě jsme byli u té velké rozhledny v kříži, v Petaloudes a S těmi autobusy a jídzními řády to mohu jen potvrdit:-D
    A jídlo... už nikdy jsem od té doby nejedla to, čemu se tady říká gyros, to je prostě nesrovnatelné:-D
    neposedarium

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...