středa 2. března 2016

Vaření (nejen) pro nejmenší: Pórková polévka s otrubami, celozrnným bulgurem a pohankovou lámankou

Pórková polévka zachutnala celé naší rodině.
Dělám ji proto ve velkém hrnci, z něhož nakonec odeberu část do menšího, kterou osolím méně, než tu "pro dospěláky".
Zkuste ji, chutná skvěle.



Co budete potřebovat?

  • 4 pórky
  • sůl (používám himalájskou)
  • hrst celozrnného bulguru
  • 2 hrsti pohanky lámanky
  • hrst pšeničných otrub
  • hrnec kuřecího nebo zeleninového vývaru (může být ale případně i voda)


Jak na to?

Nejprve si očistěte pórky a ty dejte vařit do vývaru/vody. Vařte je, dokud nejsou měkké.
Následně je rozmixujte ponorným mixérem, přidejte otruby, které vám polévku zahustí. Míchejte a po chvíli přidejte bulgur, který vařte doměkka, ale nerozvařte ho. Vypněte sporák a přidejte pohanku lámanku, která by neměla procházet varem, aby se z ní nevytratily prospěšné látky.
Pokud děláte dvě verze, odeberte pár naběraček do menšího hrnce a teprve osolte.
Pro mrňousky stačí špetka, pro větší dle chuti.

Hotovo!
Jednoduché jako facka.


Trocha teorie

Pšeničné otruby
Otruby jsou poměrně diskutovaným tématem. Někdo tvrdí, že se nemají jíst vůbec, jiní, že ano, protože v nich je spousta prospěšných látek. Ideální je asi zlatá střední cesta, a pokud chcete otruby v kuchyni používat, pak je dobré nezapomínat na doporučené denní množství, které by nemělo být překročené - 30 g otrub za den/během týdne - a přidávat je k pokrmům jen občas.
Na jejich přínos mrkněte třeba na tuhle stránku.

Celozrnný bulgur
Jedná se o předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici. Obsahuje vlákninu, minerály a vitamíny.

Bulgur lze připravit třemi způsoby.
1. Vaření na mírném ohni, které trvá cca 15 minut.
2. Zalití horkou vodou a následné dojití v hrnci s pokličkou.
V tomto případě je dobré hrnec ještě zabalit do utěrky, aby neutíkalo teplo. Bulgur je pak hotový asi za 30 minut.
3. Nejšetrnější způsob, díky němuž se neztratí žádné minerály a vitamíny: Zalití bulguru studenou vodou a nechání jej, dokud nenabobtná.

Pohanková lámanka
Tvoří ji necelá pohanková zrna. Díky tomu je jemnější a rychleji připravená.
Vhodná i pro nemocné celiakií.


Mějte se moc hezky!

1 komentář:

  1. Také jsem včera vařila, ale ještě jsem přidala květák a nedávala otruby. Jsem zvědavá na další tipy!

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...