úterý 5. ledna 2016

Když dva se rádi mají...

Původně jsem chtěla začít větou "Protiklady se prý přitahují.", ale když jsem to viděla napsané, došlo mi, že začínat článek tak klišoidní věcí nechci. Navíc si to tak nějak ani nemyslím, podle mě se prostě dva přitahují nebo nepřitahují. Sečteno podtrženo někde chemie působí, jinde ne.
S mým mužem jsme si v mnohém velice podobní. Smějeme se stejným věcem, které ostatní nechápou, používáme slova, která ostatní nechápou, a máme i řadu velice impozantních zážitků, které by asi ostatní nepochopili.

V pár věcech se ale velice lišíme, což nám do vztahu dodává ono pomyslné koření.



Extrovert versus introvert

Muž nemá potíž s žádnou společností. Kam vejde, tam si pohovoří, zasměje se a cítí se jako ryba ve vodě. Jen to nebohé obrýlené stvoření vedle něj je k politování. Sedí, mlčí (nebo nedejbože plácá nesmysly) a přemýšlí o nesmrtelnosti brouka, podivném vzoru na košili někoho ze spolusedících, ději knihy, kterou by nyní raději četlo někde v koutě, štukovém zdobení stropu a jiných velevýznamných, ale společensky nepříliš zajímavých záležitostech.
Pronese-li někdo vtip, stvoření si jej všímá a aby dokázalo, že je ještě částečně při smyslech a neupadlo do úplné letargie, zasměje se nepatřičně nahlas.
Společnost pak nabývá pocitu, že se jejich nebohý kamarád musel zbláznit, když si našel a ještě dítětem obšťastnil tuto podivnou osobu.

Mozek versus umělec

Muž je naprosto racionální systematik, já jsem naprosto iracionální umělecká duše. A tak když jsem se nedávno rozplývala nad banánovou malbou našeho roběte, kterou v kreativním zápalu vytvořilo na zdi v kuchyni a v níž jsem spatřovala přinejmenším Monetův obraz Water Lily pond, má drahá polovice k mému zděšení jen suše pronesla "Čím to dostaneme dolů?".
On to hodlal mýt! Já zarámovávat!
No a tak to máme se vším, muž kalkuluje, plánuje, rozmýšlí, zatímco pro mě je typičtější bezhlavé vrhání se do všeho, co mě nadchne, neplánování a hlavně nekalkulování, což vede k dalším podivným otázkám druhu "Miláčku, jak sis mohla nevšimnout, že už ti ten trvalý příkaz před rokem skončil? Ty si tohle nekontroluješ?"
Nekontroluju, mám totiž myšlenky úplně jinde. Třeba u jezera plného krásných květů.

Nezájem o ostatní versus slídilka

Jako takhle... aby nedošlo k mýlce, nejsem žádná drbna, jenže každý pisálek se inspiruje hlavně příběhy ze svého života a taky ze života druhých.
Bohužel muž není zrovna typ, který by koukal kolem sebe... a poslouchal, to už vůbec ne. Možná to celé souvisí s výše uvedenými body, protože když člověk konverzuje, nemá tolik času na sledování okolí, a přičteme-li k tomu fakt, že to vlastně ani nepotřebuje, je jasné, proč jsme v tomto tak odlišní.
K jeho smůle se ovšem potřebuji často podělit s myšlenkou. Proto mnohdy dlouhosáhle vyprávím, jak ta a ta kamarádka byla už třikrát zasnoubená a teď se snad zase nevdá, jak strýček sestřenky mojí tetičky dělal v životě to a ono a jiné zajímavosti, načež jen výjimečně slyším nějaký doplňující dotaz, jindy alespoň citoslovce údivu. V druhém případě vím, že muž sice vyslechl můj monolog, ale neuložil jej, a tak až mu to samé budu vyprávět za pár dní, opět bude překvapen.

Vtipná je také jeho naprostá nechápavost náznaků, o které mnohé dámy tvrdí, že je klasickou vlastností celého chlapského pokolení. Jdu-li někde s mamkou či kamarádkou a vidím něco podivného, stačí navázat krátký oční kontakt a pak bulvami naznačit směr, kam se má podívat. Hned je jí to jasné a za dvě vteřiny jsme buď obě vysmáté, nebo pohoršené (dle toho, na co se díváme).
U muže to nefunguje. Jeho reakcí je zmatené koukání kolem sebe a hlasité dotazování "Co je?".

Harmonie především

Věřte, že i přes všechny uvedené skutečnosti, žijeme v naprosto krásném vztahu, který je nyní ještě zvláštnější sledováním vývoje roběte. Zatím to vypadá na umělecky zaměřeného slídivého extroverta, ale kdo ví...


Mějte se moc krásně!

4 komentáře:

  1. To je pěkný, že si i přes všechny rozdíly rozumíte :-)) Já to měla podobně kdysi s prvním přítelem, ale nakonec ty rozdíly byly nepřekonatelné a spíš jsme se rozčilovali, tak to skončilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My si rozumíme jako málokdo... naštěstí :) Někdy to nejde překonat a vztah skončí.

      Vymazat
  2. "Sedí, mlčí (nebo nedejbože plácá nesmysly)" - já myslim, že plácat nesmysly je cool! :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...