pondělí 14. července 2014

DIY: Domácí vanilkový cukr = zdravější i levnější

S vanilkovým cukrem, který je skvělý do moučníků, je to trochu složité. Schválně se mrkněte doma, jestli máte ve svých zásobách takový, který by vanilku viděl alespoň "z vlaku". Jestli najdete balíčky s nápisem vanilínový cukr, možná jej rovnou vyhoďte. O vanilce se v tomhle případě nedá vůbec mluvit, navíc do svých dobrot přidáváte dehet... jako fakt!


Zaručeně vás mnohé informace překvapí...

A přitom není nic snazšího, než si doma vyrobit vlastní vanilkový cukr, který bude vonět po skutečné vanilce, a dokonce vás vyjde levněji. Zkuste si totiž spočítat, kolik při koupi malých balíčků vlastně dáváte za 1 kilogram klasického cukru doplněného o nezdravou chemii...

Potřebovat budete pouze půl kilogramu cukru, jeden vanilkový lusk, nůž, misku, prkýnko na krájení a nádobu, která jde perfektně uzavřít.


Nejprve si lusk rozříznete na dvě části, jejichž obsah nožem vyškrábete a v misce přimícháte k cukru.


Aby žádné aroma nepřišlo nazmar, rozkrájíte i zbytek lusku na větší kousky (snadno je pak před použitím vyndáte) a ty také zamícháte do cukru.


Pak už stačí tento domácí vanilkový cukr uzavřít do nádoby a min. dva týdny neotevírat.


Podobně si můžete udělat také skořicový cukr (na 500 g cukru stačí asi 6 kousků skořice) nebo kmínovou sůl - půl kilogramu soli + 2 lžičky mletého a 2 lžičky celého kmínu.


Mimochodem... dneska mi blogger opět mění fotky. Nahrává je podivně zašedlé :(
Vám, co máte blog, se to také stává nebo je chyba někde u mě?

Mějte se moc krásně!

4 komentáře:

  1. No, Jani. Jako .. pravá vanilka je určitě lepší, než vanilín - ale pořád je to cukr, potvora škaredá.
    Zpráva světové zdravotnické organizace o škodlivosti cukru na lidské zdraví má několik set stran. Sice to dlouho trvalo, než se přes potravinářské lobby prosadilo zveřejnění faktů - ale to je tak vše, co se s tím dalo dělat. Tutlání nezmění fakt, že cukr - není dobrý pro nikoho. Vůně vanilky, sebekrásnější, opravdová - to už nezachrání. http://healthjam.cz/sladke-mameni-cast-i/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, souhlasím... proto používám hlavně med a melasu. Brzy mi o tom i vyjde článek v BioRevue... na druhou stranu zastávám to, že se nic nemá přehánět. Ok, čím méně, tím lépe, ale péct s ním klidně budu a stačí mi, že ho oprostím od chemie, která dodává vanilkové aroma. Je to na každém...

      Vymazat
  2. Já teda používám normálně vanilkový cukr :)) moc hezké dózičky :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...