úterý 23. července 2013

Marilyn Monroe - výstava, která stojí za vidění!

Všichni ji známe s rudými rty a velmi světlými blond vlasy, jak se vesele směje nebo rafinovaně hází očko. Byla ale daleko krásnější a zajímavější, než se může takto zdát...
Výstava mapuje příběh, na jehož začátku stálo děvče jménem Norma Jeane, ze kterého se během několika let stala legenda, jejíž krásu i talent obdivujeme dodnes. Návštěvníkům se dostává možnost alespoň trochu poznat, kdo byla Marilyn Monroe a v čem tkvěla její výjimečnost.


O životě MM je toho na internetu i v knihách mnoho, a tak nemá cenu nosit dříví do lesa a psát něco podobného. Spíše bych se s vámi chtěla podělit o pocit, který ve mě výstava vyvolala.
Marilyn Monroe pro mě před výstavou byla krásná a osobitá filmová hvězda, která se zapletla s řadou známých mužů. I když se hodně zajímám o životní osudy mnoha slavných žen (jako například Edith Piaf nebo Frida Kahlo), k Marilyn mě to nikdy příliš netáhlo. Člověk, který se jí moc nezabývá, totiž obvykle zná jen ty fotky, na nichž je třeba ve filmu, zpívá prezidentovi k narozeninám nebo je prostě holkou z plakátu.
O to větší a intenzivnější je zážitek, kdy koukáte na fotky, na kterých je decentně nalíčená a tak nějak cítíte, že je víc sama sebou. Možná právě na takových není MM, ale Norma Jean, přirozená a skutečná, bez masky, kterou diváci i její fanoušci tolik milovali. A v tu chvíli jsem si uvědomila, že byla skutečně výjimečná a její osud si zaslouží maximální pozornost.


V některých místech výstavy jsou pouštěné rozhovory, dokonce i ten naprosto poslední, který poskytla jen pár dní před svou smrtí. Mluví veselým tónem a její smích krásně zvoní... V tu chvíli musí jít snad všem návštěvníkům mráz po zádech.
U ukázek filmů jsem seděla jako přikovaná. Ano, sice jsem většinu z nich znala, protože starší filmy zbožňuju, ale v atmosféře, kterou výstava dýchá, bylo vše jiné. Navíc plátno je umístěno v prostředí, kde jsou vystavené kostýmy MM, což celý prožitek ještě umocňuje.
Její šaty a boty jsou nádherné a řadu z nich by si snad každá žena chtěla vyzkoušet. Jsou to totiž věci pro skutečnou hvězdu...


U každého to bude jiné, ale já jsem odcházela s pocitem určitého prozření, že MM nebyla naivní koketa, ale dle všeho byla citlivou ženou, která žila pro své publikum a která zoufale hledala skutečnou lásku. Navíc mě pohltil vtíravý pocit, zda skutečně musela zemřít tak mladá a kdo stál za její smrtí. Jestli to bylo opravdu ono nešťastné předávkování nebo je skutečnost úplně jinde... A máme vůbec šanci se to ještě někdy dozvědět?

Dejte mi vědět do komentářů, co si o životě a třeba i smrti Marilyn Monroe myslíte vy. A pokud se na výstavu chystáte, určitě mě moc zajímá, jak na vás zapůsobila.

Bohužel se na výstave nesmělo vůbec fotit. To mě mrzí, protože tam byla řada věcí, které bych si ráda zvěčnila, a pak se s vámi o ně podělila. Návštěvu této akce opravdu upřímně doporučuji.  


Přikládám jen pár fotek z "povýstavové" procházky, během které se mi v hlavě honilo spoustu myšlenek.



Zdroj obrázků: Deviantart.com

4 komentáře:

  1. Ani nevím, jestli bych chtěla mít víc její rty nebo obočí! :))) Je krásná, ale Audrey Hepburn je z těchhle ikon pěknější :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo ta byla taky nádherná. Pak mám taky ráda Grace Kelly :)

      Vymazat
  2. Taky jsem byla na výstavě a taky na mě hrozně zapůsobila... Hlavně díky těm osobním věcem, šatům a botám, je to jakoby se kolem vznášela jakási její aura. No byl to dokonalý zážitek...

    http://pragueinstyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím... Jen je mi moc líto, že se tam nemohlo fotit. Ráda bych se podělila o ten zážitek. I když na osobní návštěvu nic nemá :) Nejraději bych šla ještě jednou, četla jsem, že dělají nějaké večerní komentované prohlídky, tak se tam možná mrknu, když to mám necelých deset minut od domu :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...