čtvrtek 21. května 2015

Jak prožila císařovna Alžběta svá poslední léta?

Císařovna Alžběta je dodnes proslulá svou krásou. Opřádá ji spousta mýtů, pověr i zajímavých historek. Napsáno toho o ní bylo mnoho, ale knížka Poslední léta císařovny Alžběty je ojedinělá.
Autorkou je totiž Irma Sztárayová - Alžbětina dvorní dáma, která jí byla několik let před smrtí nejbližší, a dokonce šlechtičnu doprovázela v den, kdy na ni byl spáchán atentát.


Se Sisi je spojen kult krásy, ale jen málokde se dozvíte, jaká doopravdy byla. O posledních letech života to však zjistit jde.

Její dvorní dáma vypráví o dlouhých zahraničních cestách, které s císařovnou podnikala, o setkáních s rodinou i samotným císařem, ale také o zdravotních potížích, které Sisi trápily.

Velice zajímavé je, že Alžběta pěšky chodila na dlouhé túry, a pokud tuto možnost neměla, trpěla pocitem nesvobody. Přes svou výchovu a formální povinnosti měla také smysl pro humor. Často v nenápadném oblečení pronikala do davu, který například na nádraží sledoval vlak, do nějž měla nastoupit. Pak do něj pronikla nenápadně. Neužívala si pozornosti, naopak, chtěla být všude nepoznaná.

Po smrti syna se oblékala zásadně do černých šatů (kromě dne, kdy měl císař narozeniny) a nesmělo se jí blahopřát k narozeninám. Nechtěla být také fotografovaná, proto i její poslední fotka je pořízená tajně.
Podobných zajímavostí je v knížce spousta. Nicméně je potřeba si uvědomit, že Irma Sztárayová byla velice loajální k císařské rodině, proto ji opravdu hodně opěvuje a staví na piedestal. 


Dvorní dáma popisuje i poslední chvíle života císařovny Sisi. Překvapilo mě, že po napadení ještě sama nastoupila na loď, až později se jí udělalo nevolno.
Dámou zůstala do poslední chvíle a ještě děkovala lidem, kteří se jí snažili pomoci.


Pokud vás také fascinují příběhy osobností z dávných dob, určitě si knížku přečtěte.

Mějte se moc hezky!

3 komentáře:

  1. Takýto žáner kníh nečítam, ani si nepamätám, či som podobnú knihu vôbec niekedy prečítala, ale táto ma určite zaujala. :) Takže ďakujem za tip, porozhliadnem sa po nej. Pekná recenzia. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vyzera to zaujimavo, aj ked treba brat do uvahy, ze je to subjektivny pohlad na cisarovnu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám moc ráda historické romány, a tato kniha mě hodně zaujala,musím se po ní podívat v knihovně :) I když toho o Sisi moc nevím, něčím mě zaujala a ráda si o ní přečtu :) Díky za tip !!

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...