čtvrtek 19. února 2015

Se šarmem Pařížanky: Tip #2. Učený z nebe nespadl!

Tak jsem v knížce Se šarmem Pařížanky pokročila až k vaření.
I to totiž může mít jistý šarm...

...který jsem dříve v kuchyni zcela postrádala...


Rada nad zlato, že?
Ono to s tím vařením občas není snadné.
Zvlášť na začátku.

Dodnes si pamatuji velké faux pas, když na začátku našeho vztahu muž přišel do mojí pidi garsonky a hned mezi dveřmi hlásil, že vůni cítil už od vchodových dveří o tři patra níže.
Zbledla jsem.
"A sakra, nestihla jsem to vyvětrat všechno," prolétlo mi hlavou.
Musela jsem s pravdou ven...
Chystané langoše sice voněly, jenže z odpadkového koše.
Někde se stala chyba a i přes vábivé aroma se nedaly pozřít.

Pak mě mamka naučila francouzské brambory.
Zřejmě ze strachu, že pokud to takto půjde dál, buď někoho přiotrávím, nebo přinejmenším zůstanu na ocet.
Ukazovala mi postup krok po kroku a já si poctivě zapisovala.
Přičemž první bod zněl "Brambory omyjeme a oloupeme".
Okamžitě jsem s nimi okouzlila muže a on pojal podezření, že v té kuchyni možná nejsem tak marná.
A ponechal si mě.

Usnula jsem na vavřínech a řekla si, že když zvládám francouzské brambory, zvládnu lasagne.
I jala jsem se ochucovat mleté maso, pro které jsem poprvé v životě došla k řezníkovi. Cítila jsem se hrozně důležitě. Skoro jako zkušená žena, která ví, co má v kuchyni dělat.
Poctivě jsem kladla vrstvy do zapékací mísy tak, jak to stálo v receptu.
Ten ovšem psal nějaký blbec, kterému nedošlo, že někdo nemusí vědět o potřebě nejprve těstoviny předvařit!
Výsledek šel opět do koše.

Na poslední malér vzpomínáme nejvíce.
Kuřecí křidélka s medem a chilli se zdála být skvělým nápadem.
Když jsem ale předložila pokrm muži, po prvním soustu zrudl lehce, po druhém těžce a po třetím se omluvil s prohlášením, že to nedá.
A já jsem pochopila, že chilli není koření, které bych v kuchyni měla používat.

Pokud jste na tom tak špatně jako já dříve, neklesejte na mysli.
Chce to pár takových omylů, nějaké zkušenosti a případně dobrou kuchařku na telefonu.
Děkuju, mami! :)

Jak jste na tom s vařením vy?
Pochlubte se!

První tip z knížky Se šarmem Pařížanky naleznete na tomto odkazu.


Mějte hezký den!

5 komentářů:

  1. Tak to znám taky velmi dobře. Já kdysi dávno chtěla hrozně udělat příteli bramborové placky - tak dobré jak je dělávala babička. A dopadlo to tak, že to byly spíš bramborové kamenné placky. Nedalo se to jíst. Ale přítel byl stejně nadšený. :D Asi měl velký hlad. :))
    Jinak na mém blogu právě probíhá Soutěž o knihu Jak se stát Pařížankou, tak bych tě (a samozřejmě i ostatní) ráda pozvala. Když už je to o knize Se šarmem Pařížanky.. :)) Též je tam několik receptů. ;)

    LadyKerstyn blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D hold člověk se chybkami učí :D
      Děkuji a přeji krásný den :)

      Vymazat
  2. Ja som sa uz ako mala obsmietala v kuchyni a od 14 som bola na intraku kde som bola nutena naucit sa varit. Dnes zvladnem aj zlozite recepty a malokedy sa mi jedlo nepodari.

    OdpovědětVymazat
  3. Ja som bola od 14 na kntraku a tam som bola nutena varit. Teraz viem uvarit takmer vsetko..... Jedine co neviem pripravit je sushi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je moc dobře :) takové zkušenosti se hodí :) I sushi se dá naučit, já jsem dokonce byla na kurzu: http://www.jankafj.cz/2013/06/jak-jsem-motala-na-kurzu-pripravy-sushi.html :)

      Přeji krásný den a děkuji za komentář :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...