sobota 1. února 2014

Výborné domácí bagetky

Jak jste si mohli všimnout na Instagramu a Facebooku, dala jsem se do pečení pečiva. Dnes pro vás mám dva recepty, které jsem vyzkoušela už několikrát a měly úspěch.
Těsto nechávám vypracovat a vykynout v domácí pekárně. Hodně mi to usnadňuje práci, ale není podmínka mít pekárnu. Možností je i ruční hnětení nebo kuchyňský robot.



1. Podmáslové bagety nebo rohlíky

Z podmáslí jsem nejdřív vyzkoušela rohlíky. Nebyly špatné, ale je pravda, že vykynuly málo a byly příliš moučné. Proto jsem pokus opakovala :) Stačilo dát o 60 gramů méně hladké mouky a výsledek byl parádní. Krásně nakynuté pečivo bez moučné chuti. Takže jsem původní recept upravila podle téhle zkušenosti.

Co budete potřebovat?
  • 250 ml podmáslí
  • 100 ml vody
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky drceného nebo mletého kmínu (nebo sekané čerstvé bylinky, příp. koření do bylinkového másla)
  • 200 g polohrubé mouky
  • 320 g hladké mouky
  • 25 g droždí (raději používám čerstvé, ale je možné tam šoupnout i sušené)

Jak na to?
Ingredience dáme do pekárny podle výše uvedeného pořadí. A necháme vypracovat a vykynou těsto.
Pokud nemáte pekárnu nebo robota, použijte vlastní ruce... řekl by nejspíš Jirka Babica :)
Ručním hnětením se každopádně trochu nadřete, aby vše bylo ok a vzniklo hladké těsto. Hlavně nesypte sůl na droždí nebo naopak. Kynout pak nechtě v misce zakryté utěrkou, na teplém místě, hodinku.
A pak už je to jednoduché. Vytvarujte bagetky a na plechu nechte ještě tak půl hodiny kynout. Poté je potřete vajíčkem a posypte zrníčky. Osobně nejvíc používám slunečnicová, dýňová, sezam a drcený kmín.
Pečte v předem vyhřáté troubě, na 200 °C, cca 30/35 minut.

------------------------------------------

2. Kefírové bagetky


Bagety, do jejichž těsta se mimo jiné dává kefír, získaly v domácím ochutnávání ještě víc bodů :) Jsou takové jemnější.

Co budete potřebovat?
  • 50 ml vody
  • 250 ml kefíru
  • 30 g změklého másla (nechala jsem ho na nejmírnějším plameni úplně roztát)
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli
  • 480 g hladké mouky
  • 1 lžička drceného kmínu + můžete přidat ještě půl lžičky sušeného česneku
  • 25 g droždí

 Jak na to?
Postup je úplně stejný jako u podmáslových baget. Jen pečte při 180 °C, cca 30 minut.


------------------------------------------

V obou případech je lepší během pečení bagetky kontrolovat. Každá trouba peče jinak, takže je těžké doporučit dobu pečení.

------------------------------------------

Pečete si doma pečivo nebo ho kupujete? My už na domácí nedáme dopustit, a tak žhavím troubu jednou za dva dny.

Přeji vám krásný den!

5 komentářů:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...