pondělí 18. listopadu 2013

Jednoduché a výborné cupcakes

Tak jsem včera měla zase pečící chvilku, tedy spíše celé dopoledne. A rovnou jsem vyzkoušela úplně nové silikonové formičky na cupcakes. Mám z nich velkou radost, v Ikee stojí jen 79 korun a v jednom balení jich je 20.

A aby to testování bylo řádné, zkusila jsem dva druhy těsta a dva krému. Zkuste je taky...


Ingredience na vanilkové těsto
  • 200 g cukru krupice
  • 160 g změklého másla
  • 4 vejce
  • 240 g hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr (nebo lépe vanilkový extrakt)
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • velká špetka soli
  • 80 ml mléka

Ingredience na kakaové těsto
  • + 40 g kakaa


Co se týká množství, tak jsem udělala těsto na jeden druh a do poloviny přidala kakao. Vyšlo mi to pak tak akorát na těch dvacet formiček.

Jak na to?
Prosijeme si mouku s kypřícím práškem a dáme stranou.
Vyšleháme změklé máslo s cukrem - někde jsem četla, že se může místo 25 g másla přidat lžíce oleje, aby CC nebyly suché - nedávala jsem a suché nebyly.
Postupně zašleháme jedno vejce za druhým.
Přidáme půlku mouky a šleháme na nižší stupeň.
V mléce rozpustíme vanilkový cukr a zašleháme.
Pak přidáme druhou polovinu mouky a vyšleháme hladké těsto.
Do formiček dáme papírové košíčky (přiznávám, že jsem si je zapomněla koupit, příště se polepším).
Košíčky plníme méně než do 2/3.
Pečeme cca 25 minut, a to v předehřáté troubě, na 175 stupňů.
Troubu neotevírejte dříve než po 20 minutách, jinak by CC mohly propadnout.


Ingredience na jednoduchý vanilkový krém
  • 75 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr (opět by byl lepší třeba van. lusk)
  • 2 lžičky mléka
Postup
Prosijeme moučkový cukr a dáme stranou.
Z co nejměkčího těsta vyšleháme krém a přidáme do něj polovinu cukru.
Přidáme mléko a vanilkový cukr.
Zašleháme i druhou polovinu cukru.


Ingredience na čokoládový krém

  • + 60 g čokolády na vaření
Postup
Prosijeme moučkový cukr a dáme stranou.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření a necháme vychladnout.
Rozšleháme máslo, přidáme cukr a vyšleháme jemný krém.
Přidáme vanilkový cukr.
Pak zašleháme i rozpuštěnou čokoládu.

A teď velké přiznání - na dvacet CC bych bývala potřebovala asi dvojnásobek krémů. Nějak mi to nevyšlo a neměla jsem další máslo, tak jsem ještě sáhla po zásobě pařížské šlehačky a použila i ji.


Zdobení
Fantazii ve zdobení se meze nekladou. V Globusu jsem pořídila dvě krabičky vánočních dekorací z jedlého papíru, tak jsem je hned prubla. Některé CC jsem zase posypala tzv. myšíma bobkama (tak jsme tomu říkali u babičky) - tedy čokoládovým sypáním.


Moje první cupcakes měli doma značný úspěch, což je pro mě ta nejdůležitější reference :)

Dejte vědět, jestli máte nějaké zkušenosti máte s cupcakes.
Dobrou chuť!

Ještě přidávám fotku formiček z Ikey.

2 komentáře:

  1. Juuuj, zase novy recept na vyskusanie :) To s olejom je podla mna trosku blbost, maslo to spravi take kremovejsie a chutnejsie, ale zase ak pridas do cesta olej, nelepia sa tak velmi na formicky... ak mas samozrejme papierove :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, možná to příště zkusím, zda tam bude nějaký rozdíl, ale suché nejsou :) Na ty silikonové se mi to vůbec nepřilepilo i bez oleje, asi si je pořídím i na bábovku, tu peču ve skleněné a musím ji pokaždé pořádně vymastit a vysypat strouhankou :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...