sobota 28. září 2013

Vzestupy a pády hvězdy Adiny Mandlové


Její krása, elegance a talent z ní udělaly filmovou hvězdu, velice často obsazovanou do rolí okouzlujících dam. V soukromí byla ale docela jiná.

Zdroj obrázku: sonet.me.cz
Jako dítě bezmezně milovala svého tatínka, který ji vedl k hudbě a plánoval budoucnost na studiích. Ranou osudu ale došlo k tomu, že otec zemřel a malá Adina tak utrpěla velkou životní ztrátu, která z ní udělala velice divoké a často až nezvladatelné dítě.
V mládí prožila řadu avantýr a stýkala se s množstvím velice známých osobností z uměleckého i politického světa. Po několik let v jejím životě hrál velkou roli slavný Hugo Haas, přičemž filmy, k nímž psal scénáře, ji vynesly mezi hvězdy. Živila se ale také jako manekýnka, soukromá učitelka jazyků či hospodyňka.
Nelehká doba druhé světové války jí přinesla hodně strastí. Vinou osudu se zapletla i s nacisty, ovšem její milostný vztah s K. H. Frankem byl jen vymyšlenou pomluvou. Drbem, který spolu s dalšími okolnostmi Adině po válce přinesl nařčení z kolaborace.
Věznění na Pankráci stálo Mandlovou hodně fyzických, ale hlavně psychických sil. I tak se ale po propuštění z věznice vzpamatovala a bojovala za svůj život dál. Mohla se dokonce znovu vrátit na výsluní, ale odmítla nabídku tajné služby„Když prý přijmu jejich nabídku, budu rehabilitována, jen co splním svoje poslání. Když odmítnu, je jim prý mě a mé budoucnosti v Československu velmi líto, a to prý můžu vzít jako varování." ... „Přes to však, že jsem tušila svůj osud, nikdy jsem svého rozhodnutí nelitovala, protože ať se potom stalo cokoliv a byť jsem cokoliv ztratila, jedna věc mi zůstala – čisté svědomí a hrdost. Následky jsem ovšem pocítila velmi brzo."
 S manželem se pak Adina Mandlová dostala do Anglie, kde zkoušela obnovit svou filmovou kariéru. Již nikdy se jí to ale nepodařilo.
Poté žila také nějakou dobu v Kanadě, kde ale nebyla příliš šťastná. Až jako vdova se dostala natrvalo zpět do rodné země. Hvězda, která byla obklopována kulturní elitou národa, politickými pohlaváry a spoustou dalších přátel, zůstala na sklonku života úplně sama. Zemřela v příbramské nemocnici zcela opuštěná.

Dneska už se tomu směju
Kniha Dneska už se tomu směju je strhující výpovědí hvězdy, která za svůj život prožila rychlé vzestupy i bolestivé pády. Ač jsem nejprve byla lehce zklamaná z toho, že křehká dáma, za kterou jsem ji vlivem jejích rolí považovala, byla v soukromí upřímnou, ironickou, luxus milující a snad i někdy příliš necitlivou a až nezdravě sebevědomou ženou, po přečtení poloviny knihy se moje mínění v mnohém změnilo. Byla zajímavou, silnou a ctižádostivou osobností, které osud přivál mnoho neštěstí, s nímž se ale i tak dokázala vypořádat.
Navíc kniha čtenářům přináší skutečný obraz doby, kterou dnes známe hlavně z černobílých filmů. A řada informací, které Adina prozrazuje, je skutečně zarážejících. Kdo by například věřil, že elegán i bavič Hugo Haas byl ve skutečnosti, byť osobitý, svůdník holdující kokainu...

Osud Adiny Mandlové můžete poznat také v dokumentu České televize Příběhy slavných.


Zajímají vás příběhy slavných osobností? Čtete je nebo dáváte přednost televizním dokumentům, které nabízejí i ukázky z filmů? Dejte mi vědět do komentářů pod článkem!



Citace: MANDLOVÁ, Adina. Dneska už se tomu směju. Toronto: Sixty-Eight Publishers, 1981, s. 158.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...