středa 8. května 2013

„Módní přehlídka" v Národním divadle

Jak už jsem předesílala na mojí facebookové stránce, včera jsem byla za kulturou v Národním divadle. Opera Carmen je skutečným zážitkem, o tom není pochyb.


Ovšem zážitkem (v úplně jiném slova smyslu) byli také diváci. V první chvíli, kdy jsem z naší lóže koukala dolů, mi to nepřišlo. Viděla jsem spoustu obleků, delších sukní i elegantních košil. Při pauze jsem ale zjistila, že realita je trochu jinde...

Neříkejte mi, že je tak těžké nechat doma minisukně a jeansy! Dobře, chápu, že ne každý muž má doma oblek (i když by měl mít), ale co třeba vzít si aspoň košili a černé kalhoty? K vidění tak byla celá plejáda jeansů a sportovních triček (!!!). To hodně kontrastovalo s diváky, kteří chápou, že do divadla (a zvláště Národního) se chodí ve slušném a elegantním oblečení.


Bohužel v nádherných prostorech Národního divadla se pohybovalo také několik vytahaných svetrů, botasky a jedna minisukýnka, u které jsem si nebyla jistá, zda to není pásek a slečna si nezapomněla ještě nějakou část oděvu doma.


Ale pozor... pečlivým sledováním jsem zjistila, že to není problém jen Čechů, řada skutečně nevhodně oblečených lidí byla ze zahraničí. Ano, může se stát, že se turisté rozhodnou pro návštěvu Národního divadla, když už jsou v Praze, ale i tak, vždy je možné přijít alespoň trochu upravený, aby člověk nevypadal, že právě přispěchal z celodenní prohlídky města, kterou je přece tolik pohodlné absolvovat v pohorkách a šusťákovce.
Vše dovršil mladík, který si o pauze v hledišti otevřel pytlík chipsů. Měla jsem sto chutí vstát a vysvětlit mu, na jakém místě se nachází... ale než jsem se odhodlala, tak to někdo udělal za mě.


Abych však nebyla jen negativní, mnozí diváci si skutečně dali záležet. Několik dam mělo dokonce večerní róbu.

Dříve se do Národního divadla mohlo pouze ve společenském oděvu, muži například museli mít frak. Co na to říkáte? Byli byste pro, aby byl v Národním divadle určený dress code, bez nějž by dovnitř nepouštěli? Nebo vám to přijde jako omezování?


4 komentáře:

  1. Bohužel je to trend, který se v ND objevuje již několik let. Ještě když jsem byla malá, uvaděčky do sálu nikoho takhle oblečeného nepustily. Od té doby, co je Divadlo živo hlavně ze zahraničních zájezdů, se od toho bohužel upustilo. A pak je možné vidět v předních řadách Američany v kapsáčích a mikinách a na bidýlkách balancují slušně oblečení Češi...

    OdpovědětVymazat
  2. ja teda casto do divadla nechodim, ale ked uz idem vzdy si na seba dam slusne elegantne oblecenie, aj ked nejde zrovna o narodne divadlo, ale len komorne. takze za urceny dress code jednoznacne som, malo by to tak fungovat vsade.

    OdpovědětVymazat
  3. Zkušenost ze zahraničí
    Na dress code jsem změnila názor po návštěvě opery v Lyonu - po pařížské asi nejvyhlášenější operní dům ve Francii. Po velkých nervech, jestli mě tam vůbec vpustí v kozačkách, jsem byla mile překvapena tamní atmosférou.
    Je to otázka kulturního marketingu, kdy se tato opera rozhodla otevřít se široké veřejnosti a šířit kultruní vzdělanost mezi všechny vrstvy obyvatel. Díky tomu jsem v sále viděla spoustu mladých lidí a rodiče s dětmi.
    A uniformy uvaděčů? Mladí lidé v černých zvonáčích a červeném tričku. Žasla jsem. Naopak Francouzi, které jsem viděla v Praze v opeře působili v jeanách jako trhani.
    Ten trend je takový a nevidím smysl proti tomu bojovat. Je to jakobychom zakazovali lidem, kteří spatně drží vidličku, chodit do luxusních restaurací. Když na to mají a když tam jdou za kulinářškým zážitkem, nemůžeme jim přeci bránit :)Je to o reputaci každého z nás, pokud někomu nevadí vypadat jak buran...Rušení šustěním pytlíkem chipsů je samožřejmě jiná věc, protože to ruší i ostatní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já jsem naopak PRO dress code.

      Nic moc sešněrovaného, na fraku a róbě to stát nemusí - ale obléct se slušně snad není takový problém. Když už se má ta kulturní úroveň šířit, šlo by to tak rychleji, ne?

      Bohužel - je tu základní existenční premisa - divadlo si na sebe obvykle musí vydělat. A tak osobně za tím "šířením kulturní vzdělanosti" rezignací na dress code - vidím spíš snahu divadla zlepšit bilanci pokladny.

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...