sobota 24. října 2015

Poznejme vnímání světa handicapovaných... skrze jejich prózu a poezii

Jejich vnímání světa je malinko odlišné, jejich duše jsou tak trochu dušemi dětí - svou čistotou, opravdovou a nezištnou láskou i upřímnými emocemi.
Handicapovaným lidem život rozdal mnohem náročnější karty než nám ostatním.
Trápí je omezení, bolesti a někdy také jisté odloučení od zbytku společnosti.
Naštěstí jsou tu organizace, jakou je Pohoda, o.p.s., které pomáhají lidem s postižením začlenit se do normálního života.

K působení Pohody patří mimo jiné i kavárna Bílá vrána, kde se tento týden konalo autorské čtení děl právě klientů zmíněné organizace.
Nemohla jsem si tak jedinečnou akci nechat ujít a musím říct, že jsem díky ní poznala velice milé a přátelské lidi i útulné prostředí, kam se s Emily budeme rády vracet.


V Bílé vráně jsem se s Emily usadila v dětském koutku, který sousedil s malým jevištěm. Díky tomu jsme vše dobře slyšely a dítko si mohlo hrát nebo případně tančit na živou hudbu.


Kromě dalších dětí tam své malé zázemí k přichystání se na čtení autorských příspěvků měly také patronky akce Andrea Kerestešová a Dana Morávková, a protože Emily je tvoreček společenský, ihned se jala seznamovat.
Do očka jí také padla jedna z autorek, která si s ní hrála a úžasně autenticky jí předváděla zvuky různých zvířat.


Samotné příspěvky byly dojemné. V pohádce se neobjevovalo žádné zlo, povídání o zážitcích z výletu do Itálie bylo prodchnuto nefalšovaným nadšením.

Některé texty z pera klientů najdete na stránkách Pohody.
Mrkněte se, jak se měli třeba v muzeu na Kampě nebo v zoo.



Bílá vrána se nachází kousek od Václavského náměstí, a to v ulici Ve Smečkách (č.p. 5).
V týmu pracovníků tu působí právě také zdravotně znevýhodnění lidé, vezměte tam i vy své děti, aby získaly větší pokoru k životu, poznali svět lidí s handicapem, vážily si svého zdraví a uměly i chtěly kdykoliv podat pomocnou ruku tam, kde je to potřeba.

Mějte se moc hezky.

2 komentáře:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...