pátek 26. září 2014

Pryč s hrůzami z porodu! - 2. část

V předchozí části tohoto článkového "seriálu" jsem vám slíbila, že napíšu o tom, proč je porod důležitým životním mezníkem pro matku i dítě, a proto by neměl být braný ve smyslu "přežiju". Kdybychom se ale chtěli zmínit o všech významech porodu a jeho jednotlivých krocích, bylo by to na mnohahodinové povídání (nebo článek čítající stovky stránek). Proto jsem se rozhodla vybrat takové dva zástupce - dotepání pupečníku a bonding.
Ještě nedávno byly budoucím maminkám tyhle dva pojmy poměrně neznámé, ale v současnosti se už objevují v mnohých porodních plánech. A to je moc dobře.
Vycházet budu opět z informací, které jsme dostali na kurzu hypnoporodu.

Zdroj.

Dotepání pupečníku

Určitě to znáte - možná z vlastní zkušenosti nebo alespoň z televize - narodí se miminko a často se hned stříhá pupečník (ať už tatínek, nebo lékař). To je zaběhnutá praxe, která se mnohdy opírá o tvrzení, že by se jinak zvýšilo riziko vzniku novorozenecké žloutenky.
Bohužel "práce kvapná, málo platná".
Pokud k tomu není lékařský důvod (jako například nutnost resuscitace), je odborníky prokázáno, že je pro dítě ideální nechat pupečník dotepat. Vlastně je to docela logická věc. Tím, že se nechá, přejde všechna krev z placenty do miminka.
Díky tomu se snižuje hrozba chudokrevnosti, nedostatku železa a nedostatečného množství krve, které by mohlo vést až ke špatnému okysličování některých tkání.
Michaela Kalusová, která kurz hypnoporodu vedla, nám ukazovala video, na němž vystupovala lékařka vysvětlující, proč je důležité nechat dotepat pupečník. Nejde tedy o alternativní názor, ale o podložené informace.


Bonding

Tento pojem lze do češtiny přeložit jako "připoutání" a ukrývá se pod ním situace, kdy je miminko hned po porodu dáno na tělo matky. Tenhle okamžik... respektive čas (měl by trvat minimálně dvě hodiny)... je velice důležitý.
12 hodin po porodu se totiž nejvíce utváří pouto mezi matkou a dítětem - a to oboustranně. Bonding mimo jeho posílení dodává také miminku pocit klidu a jistoty, protože slyší hlas a cítí přítomnost matky, na kterou bylo zvyklé během těhotenství. Zlepšuje se tak také sací reflex a schopnost kojení. U matky se pak snižuje riziko poporodních úzkostí a stresu z nástupu mateřských povinností, navíc je zpětně lépe popisován průběh porodu.
Ke správnému bondingu by mělo dojít okamžitě, bez jakéhokoliv odloučení matky a dítěte. Tedy pokud má být funkční, nesmí rodiče přistoupit na věty typu "jen vám miminko omyjeme, zvážíme a změříme a za dvě minutky ho máte zpátky".



V našich porodních přáních tyto body rozhodně chybět nebudou, protože je vidíme jako skutečně důležité. Nezbývá než doufat, že vše bude probíhat dobře, aby byl bonding s dotepáním pupečníku možný.


Jaký je váš názor na přístup k porodu?
Dejte vědět do komentářů!


Ve třetím pokračování těchto "porodních" článků se konečně doberu k samotnému hypnoporodu.
Slibuji a přísahám! :)

Mějte fajn den.

2 komentáře:

  1. hmmm dost dobrý, vidím, že jsi to pojala zgruntu.. Moc zajímavé.
    Ta Emma si tedy taky velice dobře vybrala maminku :-)
    Těším se na reportáže "po" ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Hani :)
      Nene, Emma, ale Emily :)
      No to já taky :D Už aby to bylo :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...