úterý 1. července 2014

Koláč s (horkými) malinami

Malinová sezóna je v plném proudu... i v naší kuchyni.
U babičky jich totiž máme tolik, že bychom si klidně mohli otevřít stánek.
A tak bylo třeba zapojit do zpracovávání troubu.


Co budete potřebovat?
  • 300 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 7 lžic mléka
  • jedno vajíčko
  • 125 g másla
  • 75 g cukru moučka
Na vysypání formy: máslo a strouhanku

Na náplň
  • 500 g malin (nebo klidně jiného ovoce)
  • 5 lžiček solamylu
  • 100 g cukru krystal
Na drobenku
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krystal
  • 100 g másla

Jak na to?

Nejprve si připravíte těsto. Mouku i mléko si nechte poblíž, ať můžete přidávat, kdyby těsto bylo příliš řídké nebo sypké.
Pak jej dejte na dvě hodinky odpočinout do lednice (zabalené v potravinářské fólii).

V průběhu těch dvou hodin si připravte ovocnou náplň, kterou byste na samotný koláč měli dávat vychladlou.
Stačí ovoce s trochou vody povařit s cukrem. Cca po pěti minutách varu si v malém množství vody rozpusťte solamyl a ten k vařícímu se ovoci přilijte. Nechte ještě cca 10 minut za občasného zamíchání bublat.

Příprava drobenky je snadná. Pouze v misce smícháte uvedené ingredience. Vzniknout by měly sypké hrudky.

Těsto si rozválejte a vystelte jím vysypanou formu. Okraje nechte zvednuté asi na 4 až 5 centimetrů.
Přidejte rozvařené ovoce a dejte do předehřáté trouby (asi na 150 °C).
Asi po 10 minutách pečení přidejte drobenku.
Pečte asi půl hodinky (koukejte na okraje a drobenku, ať nejsou příliš tmavé.

Po vyndání byste měli koláč nechat úplně vychladnout.
Jenže má drahá polovička se na něj tak těšila, že jsem po dvacátém zopakování otázky "Už se může rozkrojit?" podlehla, vytasila kudlu a...
koláč rozkrojila.
No a jak byl ještě uprostřed docela teplý, maliny trochu tekly.
Ale na druhou stranu právě to na něm bylo snad nejlepší :)
Zbytek pak zatuhl v ledničce a i jako studený dezert, je moc dobrý.


Mějte se moc krásně!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...