Včera jsem se jala péct jablečný koláč.
V půlce tvorby ovšem došlo ke zjištění, že nemám podstatnou ingredienci - máslo.
Nezbývalo nic jiného, než začít improvizovat. Následující návod proto propojuje dva různé recepty a ještě pár mých zlepšováků.
V půlce tvorby ovšem došlo ke zjištění, že nemám podstatnou ingredienci - máslo.
Nezbývalo nic jiného, než začít improvizovat. Následující návod proto propojuje dva různé recepty a ještě pár mých zlepšováků.
Výsledku jsem se trochu obávala, ale zbytečně... koláč se povedl, a dokonce vám jej můžu vřele doporučit!
Co budete potřebovat?
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru (+ můžete přidat i 5-10 g vanilkového)
- 1 prášek do pečiva
- 100 ml oleje
- 200 ml mléka
- trochu citronové kůry
- 1 bílý jogurt
- 2 vajíčka
- špetku soli
- asi 5 středních jablíček
- příp. malé kousky vlašských ořechů nebo rozinky
Jak na to?
Nejprve v misce smíchejte mouky, cukr a vajíčka a pak postupně přidávejte mléko, olej a bílý jogurt. Postupujte pomalu, jinak se vám nadělají hrudky, které je potřeba rozmíchat (příp. použijte kuch. robota). Pak přidejte i prášek do pečiva, citronovou kůru a sůl.
Těsto dejte do koláčové formy a lžící jej rozprostřete. Osobně mám takovou, která se nemusí vymazávat a vysypávat, ale pokud máte nějakou, ve které by se těsto chytlo, tak to určitě nejprve udělejte.
Jablíčka oloupejte a nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky. Smíchat je můžete i s oříšky a rozinkami (oříšky 100% doporučuji, s jablky udělají skvělou kombinaci chutí).
Nastrouhaná jablka dejte na koláč (asi centimetr až dva od okrajů) a můžete je lehce stlačit do těsta. Nakonec je posypte trochou skořicového cukru.
Pečte cca na 150 °C, cca 45 -60 minut - je potřeba to kontrolovat (jako vždy). Jen je to trochu zavádějící, protože když píchnete doprostřed špejlí, tak vám bude lepit, a to z důvodu šťavnatosti jablek. Takže blíže zkoumejte, co na špejli zůstává a také koukejte na kraje, aby nebyly příliš tmavé.
V průběhu pečení na vršek sypejte skořicový cukr (po troškách). Krásně se rozpustí.
Cca 10 minut před koncem pečení také můžete koláč lehce polít 12% smetanou.
Dobrou chuť! :)
Mějte se moc hezky!
Žádné komentáře:
Okomentovat