Jak jste si mohli všimnout na Instagramu a Facebooku, dala jsem se do pečení pečiva. Dnes pro vás mám dva recepty, které jsem vyzkoušela už několikrát a měly úspěch.
Těsto nechávám vypracovat a vykynout v domácí pekárně. Hodně mi to usnadňuje práci, ale není podmínka mít pekárnu. Možností je i ruční hnětení nebo kuchyňský robot.
1. Podmáslové bagety nebo rohlíky
Z podmáslí jsem nejdřív vyzkoušela rohlíky. Nebyly špatné, ale je pravda, že vykynuly málo a byly příliš moučné. Proto jsem pokus opakovala :) Stačilo dát o 60 gramů méně hladké mouky a výsledek byl parádní. Krásně nakynuté pečivo bez moučné chuti. Takže jsem původní recept upravila podle téhle zkušenosti.
Co budete potřebovat?
- 250 ml podmáslí
- 100 ml vody
- 3 lžíce oleje
- 2 lžičky cukru
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky drceného nebo mletého kmínu (nebo sekané čerstvé bylinky, příp. koření do bylinkového másla)
- 200 g polohrubé mouky
- 320 g hladké mouky
- 25 g droždí (raději používám čerstvé, ale je možné tam šoupnout i sušené)
Jak na to?
Ingredience dáme do pekárny podle výše uvedeného pořadí. A necháme vypracovat a vykynou těsto.
Pokud nemáte pekárnu nebo robota, použijte vlastní ruce... řekl by nejspíš Jirka Babica :)
Ručním hnětením se každopádně trochu nadřete, aby vše bylo ok a vzniklo hladké těsto. Hlavně nesypte sůl na droždí nebo naopak. Kynout pak nechtě v misce zakryté utěrkou, na teplém místě, hodinku.
A pak už je to jednoduché. Vytvarujte bagetky a na plechu nechte ještě tak půl hodiny kynout. Poté je potřete vajíčkem a posypte zrníčky. Osobně nejvíc používám slunečnicová, dýňová, sezam a drcený kmín.
Pečte v předem vyhřáté troubě, na 200 °C, cca 30/35 minut.
------------------------------------------
2. Kefírové bagetky
Bagety, do jejichž těsta se mimo jiné dává kefír, získaly v domácím ochutnávání ještě víc bodů :) Jsou takové jemnější.
Co budete potřebovat?
- 50 ml vody
- 250 ml kefíru
- 30 g změklého másla (nechala jsem ho na nejmírnějším plameni úplně roztát)
- 2 lžičky cukru
- 2 lžičky soli
- 480 g hladké mouky
- 1 lžička drceného kmínu + můžete přidat ještě půl lžičky sušeného česneku
- 25 g droždí
Jak na to?
Postup je úplně stejný jako u podmáslových baget. Jen pečte při 180 °C, cca 30 minut.
------------------------------------------
V obou případech je lepší během pečení bagetky kontrolovat. Každá trouba peče jinak, takže je těžké doporučit dobu pečení.
------------------------------------------
Pečete si doma pečivo nebo ho kupujete? My už na domácí nedáme dopustit, a tak žhavím troubu jednou za dva dny.
Přeji vám krásný den!
Tak to je hned zítra vyzkouším :)
OdpovědětVymazatUrčitě se zadaří a budou chutnat ;) :)
VymazatUž na fotkách vypadají lákavě! :)
VymazatTo vypadá zajímavě :)
OdpovědětVymazatJuu super! :))
OdpovědětVymazathttp://www.style-and-smile15.blogspot.cz/