Quiche si docela často dávám v kavárnách, a protože mi fakt chutnají, rozhodla jsem se, že jeden zkusím ukuchtit doma. Navíc mi z podzimní výzdoby zbyla jedna nevydlabaná dýně, takže se hodila.
Pokud máte quiche rádi, určitě ho vyzkoušejte. Je to poměrně snadné, ale hlavně hrozně dobré.
Co budete potřebovat?
Na těsto
- 300 g hladké mouky
- 160 g másla
- 2 vejce
- špetku soli
- zhruba 3 lžíce vody
- máslo a hrubá mouka na vysypání formy
Na náplň
- menší dýni (o váze asi 500 g)
- 300 g uzeného masa
- 2 pórek
- olej
- tymián
- pepř a sůl
- 3 vejce
- 200 ml smetany
- 150 g goudy nebo ementálu
Jak na to?
Nejdříve si prosijte mouku a udělejte v ní důlek. Do něj dejte změklé máslo a vajíčka. Pak přidejte vodu a sůl. Vypracujte těsto, zabalte ho do fólie a nechte půl hodinky odpočívat v ledničce.
Zatím si připravte náplň. Stačí vydlabat, oloupat a na kostičky nakrájet dýni. Pórek také nakrájejte (nadrobno) a uzené na kostičky. Na oleji nejdříve orestujte maso, pak přidejte dýni a na závěr i pórek. Osolte, opepřete a přidejte tymián. Směs nechte vychladnout.
Formu si vymažte a vysypte, ať se vám těsto nechytne.
Odpočinuté těsto vyválejte na pořádnou placku a vystelte jím formu. Zvažte její velikost. Já jsem si vzala poměrně velikou a musela jsem přidělávat ještě náplň. Nemusí mít ani moc vysoké stěny.
Těsto na dně formy propíchejte vidličkou (po celé ploše, dělala jsem asi 15 vpichů). Pak tam rozprostřete náplň a zalijte ji vejci rozšlehanými ve smetaně. Nakonec koláč posypte nastrouhaným sýrem.
Pečte v předehřáté troubě, a to na 180 stupňů, zhruba 3/4 hodinky.
Podávat můžete studené i ohřáté.
Podávat můžete studené i ohřáté.
Věřím, že doma s touhle mňamkou sklidíte úspěch. Jako zákusek můžete udělat třeba olejovou čokoládovo-oříškovou bábovku politou čokoládou nebo cokoliv jiného, co vám chutná :)
Přeji dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat