Tak jsem včera měla zase pečící chvilku, tedy spíše celé dopoledne. A rovnou jsem vyzkoušela úplně nové silikonové formičky na cupcakes. Mám z nich velkou radost, v Ikee stojí jen 79 korun a v jednom balení jich je 20.
A aby to testování bylo řádné, zkusila jsem dva druhy těsta a dva krému. Zkuste je taky...
Ingredience na vanilkové těsto
- 200 g cukru krupice
- 160 g změklého másla
- 4 vejce
- 240 g hladké mouky
- 1 vanilkový cukr (nebo lépe vanilkový extrakt)
- 2 lžičky kypřícího prášku
- velká špetka soli
- 80 ml mléka
Ingredience na kakaové těsto
- + 40 g kakaa
Co se týká množství, tak jsem udělala těsto na jeden druh a do poloviny přidala kakao. Vyšlo mi to pak tak akorát na těch dvacet formiček.
Jak na to?
Prosijeme si mouku s kypřícím práškem a dáme stranou.
Vyšleháme změklé máslo s cukrem - někde jsem četla, že se může místo 25 g másla přidat lžíce oleje, aby CC nebyly suché - nedávala jsem a suché nebyly.
Postupně zašleháme jedno vejce za druhým.
Přidáme půlku mouky a šleháme na nižší stupeň.
V mléce rozpustíme vanilkový cukr a zašleháme.
Pak přidáme druhou polovinu mouky a vyšleháme hladké těsto.
Do formiček dáme papírové košíčky (přiznávám, že jsem si je zapomněla koupit, příště se polepším).
Košíčky plníme méně než do 2/3.
Pečeme cca 25 minut, a to v předehřáté troubě, na 175 stupňů.
Troubu neotevírejte dříve než po 20 minutách, jinak by CC mohly propadnout.
Ingredience na jednoduchý vanilkový krém
- 75 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr (opět by byl lepší třeba van. lusk)
- 2 lžičky mléka
Postup
Prosijeme moučkový cukr a dáme stranou.
Z co nejměkčího těsta vyšleháme krém a přidáme do něj polovinu cukru.
Přidáme mléko a vanilkový cukr.
Zašleháme i druhou polovinu cukru.
Ingredience na čokoládový krém
- + 60 g čokolády na vaření
Postup
Prosijeme moučkový cukr a dáme stranou.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření a necháme vychladnout.
Rozšleháme máslo, přidáme cukr a vyšleháme jemný krém.
Přidáme vanilkový cukr.
Pak zašleháme i rozpuštěnou čokoládu.
A teď velké přiznání - na dvacet CC bych bývala potřebovala asi dvojnásobek krémů. Nějak mi to nevyšlo a neměla jsem další máslo, tak jsem ještě sáhla po zásobě pařížské šlehačky a použila i ji.
Zdobení
Fantazii ve zdobení se meze nekladou. V Globusu jsem pořídila dvě krabičky vánočních dekorací z jedlého papíru, tak jsem je hned prubla. Některé CC jsem zase posypala tzv. myšíma bobkama (tak jsme tomu říkali u babičky) - tedy čokoládovým sypáním.
Moje první cupcakes měli doma značný úspěch, což je pro mě ta nejdůležitější reference :)
Dejte vědět, jestli máte nějaké zkušenosti máte s cupcakes.
Dobrou chuť!
Ještě přidávám fotku formiček z Ikey.
Juuuj, zase novy recept na vyskusanie :) To s olejom je podla mna trosku blbost, maslo to spravi take kremovejsie a chutnejsie, ale zase ak pridas do cesta olej, nelepia sa tak velmi na formicky... ak mas samozrejme papierove :D
OdpovědětVymazatNevím, možná to příště zkusím, zda tam bude nějaký rozdíl, ale suché nejsou :) Na ty silikonové se mi to vůbec nepřilepilo i bez oleje, asi si je pořídím i na bábovku, tu peču ve skleněné a musím ji pokaždé pořádně vymastit a vysypat strouhankou :)
Vymazat