pondělí 10. listopadu 2014

Pryč s hrůzami z porodu! - 3. část - Hypnoporod

"Teď sledujte tohle kyvadlo a až se proberete, budete maminkou..."
- takovou a podobné věty si možná představíte při slově hypnoporod.
Samozřejmě je to ale naprosto jinak...


I když raději píšu články s nadsázkou a lehkým závanem ironie, které ovšem nebývají příliš plné praktických informací, dnes jsem si pro vás připravila obsahově bohatější povídání.
Řeč bude o hypnoporodu, o kterém se v Čechách začalo na veřejnosti proslýchat hlavně ve spojení s porodem Kate Middleton.
V Anglii je totiž tato forma porodu velice populární a není náhodou, že jediné kurzy, které v ČR probíhají vede Michaela Kalusová - porodní asistentka působící částečně u nás a částečně ve Velké Británii.

Právě jejího kurzu jsme se s mužem zúčastnili.

Co je hypnoporod?
"Hypnoporod je kompletní vzdělávací program a příprava na porod. Učí maminky jak zůstat klidnou a ponechat si kontrolu při porodu. Učí sebehypnózu, pozitivní myšlení, relaxační techniky, dýchací techniky a seznamuje s fyziologickým průběhem porodu. Maminky se seznámí s nejlepší polohou pro porod a fyzickou přípravou na něj."
(Citace je ze stránek Michaely Kalusové - www.jemnezrozeni.cz.)

Snad by velice sympatická Michaela souhlasila, když napíšu, že jednou z nejvýznamnějších myšlenek, které účastníkům kurzů předává je, že rodit se dá bez strachu, přirozeně a porod může být životním zážitkem.

Určitě ano, ale...
Bohužel rutinní postupy v našich porodnicích příliš individuálního přístupu k rodičce neumožňují.
Na druhou stranu... co nám zbývá jiného, než se s tímto faktem smířit?
Rodit doma?
Nikomu nenutím svůj názor, ale pro mě osobně absolutně nepřípustné.
Naštěstí... Protože kdybychom se bývali rozhodli pro domácí porod, nejspíš bychom dnes doma neměli krásnou a hlavně zdravou holčičku. Vyskytly se totiž tak závažné komplikace, že po přivolání primáře musely být použity porodnické kleště a naše miminko resuscitováno.
Ale o tom možná až v samostatném článku... každopádně jsme byli rádi za odborníky, kteří okamžitě zasáhli.


Snad se časem věci změní. Řada maminek se aktivně angažuje v prosazení individuálního přístupu k rodičce a umožnění co nejpřirozenějšího průběhu porodu i v nemocnicích... což je moc dobře a doufám, že se věci opravdu pohnou.
To je ale nejspíš ještě běh na dlouhou trať.


Co jsme si z kurzu odnesli my?

1) Přáli jsme si mít co největší soukromí a intimitu, což by zajišťovalo, že se na porod budu moci soustředit a provádět relaxační a dechová cvičení.
2) Naučili jsme se speciální dechová cvičení a vizualizace, které pomáhají průběhu porodu.
3) Pochopila jsem, že porod je přirozeným životním mezníkem.
4) Chtěli jsme nechat dotepat pupečník, protože podle průzkumů je lepší, když z něj miminku přejde co nejvíce krve do těla.
5) Přála jsem si rodit přirozeně, ideálně bez podání jakýchkoliv syntetických látek.
6) Měli jsme v plánu tzv. bonding - tedy položení miminka na moje tělo ihned po vyndání z bříška a pokus o okamžité přisátí.

Vše bylo ale úplně jinak... dokonce lze říci, že zcela naopak.
Hold člověk míní, osud mění,
Hlavně, že jsme fit.

Kurz mi ale dodal potřebné sebevědomí i odvahu a částečně mě zbavil strachu, který jsem měla snad až panický.
Rozhodně bych jej budoucím maminkám doporučila.

Mějte hezký den!

6 komentářů:

  1. Hlavně, že jste obě v pořádku a malá je nádherná :)

    OdpovědětVymazat
  2. teda Jani, ty umíš překvapit. Vypadáš jakoby nic - a ty jsi zatím prožila takové drama. To jsem moc ráda, že vše tak dobře dopadlo a obě jste úplně v pořádku Porodní plán sem, porodní plán tam - hlavní je v tomto případě výsledek. Mám radost s vámi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, abych ti řekla pravdu, tak to, že šlo o složitější porod mi došlo až ve chvíli, kdy mi několikátý člověk z personálu říkal "aha, vy jste po tom těžkém porodu", Do té doby jsem si říkala, že to sice neproběhlo hladce, ale jsme obě v pořádku a to je hlavní :) a je mi až trochu líto, že jsem si díky tomu zpětně uvědomila, co se mohlo stát, a teprve pocítila opravdový strach. Nevědomost a myšlenka, že jsme to prostě zvládli a hotovo, byly lepší.
      Po porodu už je mi dobře a nechtěla jsem ani nic proti bolesti, i když mi to doktorka i sestřičky nabízely. Bolest potom už nebyla tak hrozná a tělo se hrozně rychle regeneruje :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...