úterý 25. června 2013

Jak jsem motala na kurzu přípravy sushi

Protože miluju sushi a už několik měsíců jsem mluvila o tom, že bych se ho chtěla naučit připravovat, dostala jsem od mého drahého muže poukaz na kurz do školy vaření Chefparade. A také od přátel knížku Sushi - doma krok za krokem, kterou můžu vřele doporučit.  
Včera jsem konečně na kurz vyrazila. Mrkněte se, jak celý úžasný kurz (trvající více než 3 hodiny) probíhal.


Kurz vedl Honza - odborník na slovo vzatý, který se sushi zabývá už deset let. Povyprávěl nám historii tohohle jídla - přičemž zajímavé je hlavně to, že původ sushi nespadá do Japonska, jak si často myslíme, ale do Číny.
Také nám řekl, jak se sushi správně jí. Věděli jste, že pokud jde o Nigiri (tedy sushi, které tvoří rýžový "špalek" + nějaká surovina na vršku), má se dávat do pusy obráceně? Ryba (či jiná surovina) se tak dostane přímo na jazyk, a tak můžeme nejlépe poznat její chuť.
Upozornil také na chyby, které se při konzumaci sushi v Čechách často dělají. Například to, že zázvor se nejí zároveň se sushi, ale slouží k nastartování chuťových pohárků a trávení mezi jednotlivými druhy sushi. A pak se prý často také setkává s divokým namáčením do sojové omáčky, což také není správné, protože pak sushi nechutná jako sushi, ale jako sojovka :)

Než jsme přešli k samotné přípravě sushi, Honza nám ukázal správnou přípravu rýže (vždy musí být přímo druh na sushi, protože jinak nebude správně lepit), lososa (dokonce jsme si zkusili vyndavání drobných kůstek) i domácího zázvoru. Také nám řekl, jak poznat kvalitní suroviny.


A pak už jsme šli "motat" :)
Nejdřív je třeba obalit si "rohožku" potravinářskou fólií, a to kvůli hygieně i snazší údržbě. Pak se na ni položí řasa - lesklejší stranou dolů. A pak pokládáme rýži - vlhkýma rukama, protože jinak se lepí spíše na nás než na řasu.
Množství záleží na druhu sushi. Pokud máme řasu na vnější straně (hosomaki) pak se rýže dává více, a to dokonce až přes okraj. Rýže se posype třeba sezamem (nebo také kaviárem apod.) a celé se to musí otočit, aby řasa byla na povrchu. Prostředkem můžeme vést tenkou "cestičku" wasabi, ale chce to opravdu malinko, abyste tím nepřekonali chuť masa. Dále se do prostředka naskládají ingredience, které v sushi chceme mít (losos, okurka atd.) a ještě se tam může dát třeba majonéza z křepelčích vajec (vynikající záležitost).
No a pak už se pomocí rohožky zamotává.


Pár fotek z procesu, nejsou nic moc, ale zkuste fotit s rukama obalenýma rýží... z mobilu jsem ji seškrabávala ještě dneska :)



Sushi se krájí mokrým nožem, aby se rýže nelepila. A ne tlakem, ale pohybem.

HOTOVO!

2 komentáře:

  1. Sushi je celkem dobře doma-naučitelná věc bez nutnosti kurzu, ne? :) Nebo já jsem se ho teda naučila jen o kamarádky, která se ho naučila nevím kde :))
    Sushi mám ráda, ale myslím, že je to u nás dost přeceňovaná záležitost. Pro mě to upřímně není ani tak dobrý, pokud si na to nedám wasabi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamčo, pokud chce být člověk dobrý a něco o tom i vědět, tak je dobré se učit od odborníka. Navíc sushi opravdu umíš až po několika letech trénování. Není to jen o tom kydnout rýži na řasu, někam hodit rozmraženého lososa a nedozrálé avokádo..a pak to nějak zamotat :)
      Vždyť už jenom dochucování a vůbec příprava rýže je poměrně velká alchymie, aby to bylo správně :)
      A máš vychutnávat rybu, ne wasabi :)
      Naopak je u nás podceňované a jen málokdo ho umí připravit skutečně tak, jak má být :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...